Oktober – Borstkanker maand

Borstkanker en leefstijl: 5 misvattingen

Over gezondheid worden allerlei mythes en halve waarheden verteld, zo ook over borstkanker. Elke ochtend dat je opstaat, lijkt het alsof iets anders de schuld krijgt voor het veroorzaken en in stand houden van borstkanker.

Maar wat is waar en wat niet?

We zetten samen met oncologie-diëtist Yvette Kilian 5 misvattingen op een rij.

1. Borstkanker kun je genezen door te gaan vasten?

Uit onderzoek van het LUMC bij muizen blijkt dat vasten voorafgaand aan chemotherapie bij borstkanker het effect van de therapie kan versterken en de bijwerkingen kan beperken. Yvette Kilian, oncologie-diëtist: “De onderzoekers kunnen op basis van deze studie nog niets zeggen over het effect van vasten (bijwerkingen tijdens chemo) op mensen. Ik hoor soms, dat mensen denken dat je borstkanker kunt genezen door te gaan vasten, dat is echt een fabel. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over de wijze, duur en veiligheid van vasten bij kanker.”

2. Suiker laat de tumor groeien

“Er zijn veel tegenstrijdige verhalen rondom soja, maar de laatste jaren is er geen bewijs gekomen dat laat zien dat het eten van soja het risico op
borstkanker verhoogt. Je kunt dan ook met een gerust hart twee tot drie
porties soja per dag eten. Van tofu en tempeh tot sojamelk en sojabonen. Van
sojasupplementen is overigens niet zeker of ze helemaal veilig zijn, we
raden dan ook aan, deze niet te gebruiken.”

3. Hormoontherapie zorgt voor gewichtstoename

“Ik krijg veel mensen in de praktijk die aangeven dat ze zijn aangekomen sinds ze hormoontherapie krijgen. Als ik doorvraag, blijkt dat ze al last hebben van gewichtstoename sinds ze begonnen met chemotherapie. Van chemotherapie is bekend dat je ervan kunt aankomen, maar een hormonale behandeling veroorzaakt geen gewichtstoename. De voorwaarde hierbij is wel dat de dosis van het hormoon oestrogeen niet te laag is maar ook niet te hoog. Andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals vervroegde overgang door de behandeling en minder lichaamsbeweging.”

4. Bewegen is ongezond bij borstkanker

“Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Maar, ja: bewegen is heel belangrijk als je borstkanker hebt. Mijn advies is om te proberen te doen wat je al deed. Lukt dat niet? Pas het dan waar nodig aan naar de mogelijkheden die je hebt. Door te blijven bewegen, houd je de spiermassa in stand. Doe je dat niet, dan ben je minder fit tijdens de behandeling. Dat betekent niet alleen minder getrainde beenspieren, maar ook minder sterke ademhalingsspieren en hartspieren. Om zo sterk mogelijk de behandeling in te gaan heb je die juist nodig. Voorkom wel dat je na het sporten volledig uitgeput bent; binnen twee uur moet je redelijk zijn hersteld.”

5. Soja vergroot de kans op borstkanker

“Er zijn veel tegenstrijdige verhalen rondom soja, maar de laatste jaren is er veel meer bewijs gekomen dat laat zien dat het eten van soja het risico op borstkanker niet verhoogt. Je kunt dan ook met een gerust hart twee tot drie porties soja per dag eten. Van tofu en tempeh tot sojamelk en sojabonen. Van soja-supplementen is overigens niet zeker of ze helemaal veilig zijn, omdat dit erg grote hoeveelheden soja bevat.”

Meer informatie of advies?

Yvette Kilian

(oncologie- en sport)diëtist. Een van haar aandachtsgebieden is oncologie. Ze heeft onder andere veel ervaring met borstkanker cliënten. Vanuit de Landelijke Werkgroep Diëtisten (LWDO) heeft zij mee geschreven aan het boek “Voeding bij Kanker”.

 

06 4004 7987
info@dieetistopsport.nl