Corona | Covid-19

We leven  in een onwerkelijke situatie en  Covid19 houdt ons allemaal in zijn greep.

De een meer dan de ander. Als je door Covid 19 besmet raakt heb je een grote kans om ernstig ziek te worden. zoals we allemaal dagelijks de cijfers van het RIVM horen en te zien krijgen. Gelukkig zijn er veel mensen die weer beter worden. Maar deze mensen hebben stuk voor stuk een jasje uitgedaan. Een jasje spieren bedoelen we.

Spieren zijn opgebouwd uit eiwtten. Eiwtten bestaan weer uit aminozuren. De aminozuren (eiwitten) moeten we dagelijks aanvullen vanuit onze voeding. Als we dat niet of onvoldoende doen, dan kunnen we onze spieren niet meer goed opbouwen. En dat is precies wat er gebeurd als je voor langere tijd ziek bent, in bed ligt en niet goed kunt eten.

Onze spieren worden gedurende de dag afgebroken en weer opgebouwd. Het is een dynamisch proces. 1x per 3 maanden hebben we een geheel nieuw spierstelsel. Je kunt dan bedenken dat als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt dat je dan de spieren niet goed kunt opbouwen.

Als mensen aan de beademing hebben gelegen zoals op de IC regelmatig gebeurd dan gaat het helemaal hard. Er zijn Covid19 patiënten die wel 10-15 kg spiermassa hebben verloren. Die kunnen nog geen kopje koffie meer vast houden. Laat staan gewoon functioneren. 

Samen met de fysiotherapeuten in ons netwerk hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een plan om de cliënten met Covid19 te begeleiden. Wij gaan samen met deze cliënten een voedingsplan( voedingsadvies) maken en laten de fysio’s weten hoe het spierstelsel er voorstaat zodat de fysio’s weten waar ze moeten starten met bewegen. Ook zal er regelmatig een andere discipline zoals Ergotherapie of psychologie nodig zijn om deze cliënten weer het leven terug te geven van voor Covid 19. Let wel dit kan best een aantal jaren in beslag nemen.