Categorieën
Nieuws

Herstellen van Covid19

Herstellen van Covid19 met Dieetistopsport en de fysiotherapiepraktijken in Zoetermeer en Den Haag

Dieetistopsport werkt in elke wijk nauw samen met een fysiotherapiepraktijk om u helpen herstellen van Covid 19

Het herstel van een doorgemaakte corona besmetting is zwaar en langdurig. De zorgverzekeraars hebben naast de gewone vergoedingen voor dieetbegeleiding (3 uur in de basisverzekering) een speciale begeleiding voor herstel na covid 19 geopend. Om gebruik te maken van deze speciale dieetbegeleiding moet u voldoen aan een paar punten.

U hebt nodig: een verwijzing van een arts, waarop staat dat u corona hebt gehad, en een ingevulde pgsga (deze ontvangt u zodra u de 1ste afspraak bij ons hebt gemaakt). Bovendien moet u mondeling toestemming geven voor een onderzoek dat ze willen gaan doen. Het onderzoek gebeurd geheel anoniem. De onderzoekers willen het effect van de begeleiding meten. in onderstaand document kunt u het nog eens nalezen.

Vaak zijn de mensen die opgenomen zijn geweest of in thuisisolatie hebben gezeten ongewenst meerdere kilo’s (aan spiermassa) kwijt en worden er eetlustproblemen ervaren. Tevens is de kracht en energie weg bij activiteiten die normaal gesproken heel makkelijk zouden moeten gaan. Hiervoor de fysiotherapie in Zoetermeer en Dieetistopsport een gezamenlijk behandelprotocol opgesteld, zodat we deze cliënten optimaal kunnen ondersteunen.

De fysiotherapeut zal samen met u een persoonlijk revalidatieprogramma maken zodat u uw dagelijkse activiteiten en/of sport weer geleidelijk kan oppakken. Voor deze activiteiten heeft u onder andere spiermassa nodig.

De diëtisten van Dieetistopsport geven aan de cliënten voedingsadviezen om de spiermassa te kunnen opbouwen. Voldoende eiwit in de voeding, maar ook voldoende energie binnen krijgen is essentieel wanneer iemand op de juiste manier wil herstellen en spiermassa wil opbouwen na het hebben van een aandoening.

Dit zelfde geldt ook bij het ondervoeding, COPD, hart- en vaatziekten, kanker en Diabetes. Ook bij deze aandoeningen weten de fysiotherapiepraktijken en Dieetistopsport elkaar te vinden, zodat we de mensen een nog betere ondersteuning kunnen bieden.

Wilt u meer informatie over de aanpak? Neem dan contact op de fysiotherapie in uw wijk of met Dieetistopsport.

In Zoetermeer/Den Haag

Dieetistopsport; tel: 06-40047987; www.dieetistopsport.nl ; info@dieetistopsport.nl

Rokkeveen

Corpus Activum: tel: 079 – 3616246: www.corpusactivum.nl ; info@corpusactivum.nl

Buytenwegh/de Leyens

MTC Zoetermeer; tel: 079-3200211; www.mtczoetermeer.nl ; info@mtczoetermeer.nl            

Segwaert/Oosterheem

Impact Zoetermeer; tel; 079-3318843; www.pmcimpact.nl ; info@pmcimpact.nl

Den Haag/ Duinoord

Fysiotherapeutisch instituut Duinoord ; tel: 070-363 2442 ; www.fysioduinoord.nl ; info@fysioduinoord.nl

Categorieën
Locatie

Fysiotherapeutisch Instituut Duinoord

Adres: Danckertsstraat 88
2517 TK Den Haag

Met ingang van 8 juni gaan we in samenwerken met Fysiotherapie Instituut Duinoord. https://www.fysioduinoord.nl/index.php

De vraag naar voedingsbegeleiding was in Den Haag groot. Daarom zijn we opzoek gegaan naar een locatie waar we onze cliënten de juiste voedingsbegeleiding kunnen aanbieden en meer. Wij werken graag samen met fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en psychologie. Deze nieuwe locatie biedt deze mogelijkheden.

Per 8 juni 2020 zal Yvette gaan starten op deze locatie.

We beginnen met 2x een dinsdag middag in de maand. van 13.00 tot 15.30 uur. en aanvullend is er dan nog ruimte om huisbezoeken te kunnen doen.

Categorieën
Nieuws

Covid19

We leven op dit moment in een onwerkelijke situatie. Het virus Covid 19 houdt ons allemaal in zijn greep. De een meer dan de ander. Als je door Covid 19 besmet raakt heb je een grote kans om ernstig ziek te worden. zoals we allemaal dagelijks de cijfers van het RIVM horen en te zien krijgen. Gelukkig zijn er veel mensen die weer beter worden. Maar deze mensen hebben stuk voor stuk een jasje uitgedaan. Een jasje spieren bedoelen we.

Spieren zijn opgebouwd uit eiwtten. Eiwtten bestaan weer uit aminozuren. De aminozuren (eiwitten) moeten we dagelijks aanvullen vanuit onze voeding. Als we dat niet of onvoldoende doen, dan kunnen we onze spieren niet meer goed opbouwen. En dat is precies wat er gebeurd als je voor langere tijd ziek bent, in bed ligt en niet goed kunt eten.

Onze spieren worden gedurende de dag afgebroken en weer opgebouwd. Het is een dynamisch proces. 1x per 3 mnd hebben we een geheel nieuw spierstelsel. Je kunt dan bedenken dat als je niet voldoende eiwitten binnen krijgt dat je dan de spieren niet goed kunt opbouwen.

Als mensen aan de beademing hebben gelegen zoals op de IC regelmatig gebeurd dan gaat het helemaal hard. Er zijn Covid19 patiënten die wel 10-15 kg spiermassa hebben verloren. Die kunnen nog geen kopje koffie meer vast houden. Laat staan gewoon functioneren.

Samen met de fysiotherapeuten in ons netwerk hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een plan om de cliënten met Covid19 te begeleiden.

wij gaan samen met deze cliënten een voedingsplan( voedingsadvies) maken en laten de fysio’s weten hoe het spierstelsel er voorstaat zodat de fysio’s weten waar ze moeten starten met bewegen. Ook zal er regelmatig een andere discipline zoals Ergotherapie of psychologie nodig zijn om deze cliënten weer het leven terug te geven van voor Covid 19. Let wel dit kan best een aantal jaren in beslag nemen.

Categorieën
Nieuws

borstkanker maand oktober

Over gezondheid worden allerlei mythes en halve waarheden verteld, zo ook over borstkanker. Elke ochtend dat je opstaat, lijkt het alsof iets anders de schuld krijgt voor het veroorzaken en in stand houden van borstkanker. Maar wat is waar en wat niet? We zetten samen met oncologie-diëtist Yvette Kilian 5 misvattingen op een rij.

Categorieën
Nieuws

(kwetsbare) mede mensen

Ondervoeding

Door de situatie waar we allen in verkeren is er bij de oudere populatie in Nederland een groter risico op ondervoeding mogelijk. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de ondervoeding tot stand komt. Een van de belangrijkste redenen is eenzaamheid, waardoor er geen of nauwelijks boodschappen meer gedaan wordt. Hierdoor wordt er onvoldoende gegeten tijdens de Covid-19 maatregelen. Onderzoeken wijzen uit dat het percentage is opgelopen van rond de 15% naar 30-40%!

Voorbeelden waarbij een verwijzing naar de diëtist tevens noodzakelijk is:
– Indien 1-3 boterhammen + 0,5 portie warme maaltijd over de gehele dag gegeten wordt en er weinig tot geen tussendoortjes zijn
– Indien eetlust gedurende een langere tijd verminderd is en lichte gewichtsreductie
– Indien eetlust verminderd is en kleding zit ruimer
– Indien maaltijden overgeslagen worden